GERGÁCZ JÓZSEF

erdőmérnök, tudományos osztályvezető, kísérleti állomás igazgató

Gergácz József az Erdőmérnöki Főiskolán 1962-ben szerzett diplomát. A tanulmányai befejezését követően gyakornokként a Kisalföldi Erdőgazdaság Északhansági Erdészeténél fahasználati műszaki vezetőként kezdett el dolgozni. 1963-ban került az ERTI Alpokaljai Kísérleti Állomására, Sopronba, itt az Erdővédelmi Osztály tagjaként résztvett a Lophodermiummal kapcsolatos laboratóriumi élettani vizsgálatokban és a lucfenyő-gubacstetvek elleni védekezés kutatásában. 1964-ben került a jelenlegi munkahelyére, az Intézet Északdunántúli Kísérleti Állomására, ahol bekapcsolódott a nyármegbetegedésekkel kapcsolatos kutatómunkába.
1977-ben sikerrel megvédte "Az Aigeiros szekcióba tartozó nyárak levél és kéreg-megbetegedései és az ellenük való védekezés" c. kandidátusi értekezését.
1982. január l.-től a Nemesítési és Szaporítóanyag-termesztési Osztályra került nyárnemesítői munkakörbe. 1984-ben megbízást kapott a sárvári állomás igazgatói teendőinek ellátására, majd osztályvezetőként a Nemesítési Osztály irányítását is ellátta.
Fontosabb kutatási eredményei:

  • lucfenyő-gubacstetvek életmódjára alapozott védekezési technológia kidolgozása,
  • nyár dugványfertőtlenítési technológia kidolgozása,
  • komplex védekezési eljárás a nyárak csemetekerti gomba és rovarkártevőinek leküzdésére.
  • Dr. Szontagh Pállal közösen kidolgozták a tölgy lisztharmat elleni vegyszeres védekezési technológiáját.
  • Részt vett 16 államilag minősített nyár és 3 fűz, továbbá 7 nyár és 2 fűz fajtajelölt előállításában. Tevékeny részt vállalt a nyár nemesítési kísérleti hálózat és fajtagyűjtemények kialakításában, az erdészeti nemesítési kísérleti hálózatok és objektumok fenntartásában. A nemesítés területén elért sikereit 2000-ben Fleischmann Rudolf-díjjal ismerték el. Eredményeit ezidáig mintegy száz szakcikkben, könyvrészletben ill. előadásban foglalta össze. 1992 óta a Nyugat-Magyarországi Egyetem címzetes egyetemi docense.

Tekintettel Dr. Gergácz József több évtizedes kiemelkedő szakmai tevékenyégére, amely nyárnemesítői munkássága révén szorosan kapcsolódik az Alföld erdőgazdálkodásának fejlesztéséhez, és arra a körülményre, hogy idén tölti be 65. születésnapját, és nyugdíjba vonul, az Erdészeti Tudományos Intézet az Alföldi Erdőkért Emlékérem kitüntetésre javasolta.

vissza...

Kapcsolat

Nyilvántartó: Kecskeméti Törvényszék: Pk. 60.148/1998/3.
Civil szervezetek bírósági nyilvántartásában: 03-02-0001686
Székhely: 6000 Kecskemét, Külső Szegedi út 47.
e-mail: alfoldierdokert@gmail.com
tel: +36 – 30 -219-7094
tel: +36 – 30 -689-7387
Postacím:
Raisz Árpád (KEFAG Zrt.)
6000 Kecskemét, József A. u. 2.

Kutatói nap

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató