Prof. Dr. VARGA SZABOLCS

okleveles erdőmérnök, erdészeti növényvédelmi szakmérnök

1966-ban érettségizett, Nagykanizsán.
két év erdőgazdasági fizikai munka után 1968. őszén kezdte egyetemi tanulmányait Sopronban az Erdőmérnöki Karon.
Az okleveles erdőmérnök diplomát 1973-ban szerezte meg.
1974-76.-ig posztgraduális erdészeti növényvédelmi szakmérnök képzésen vett részt, szakmérnöki diplomáját 1976-ban vette át.
1988-ban egyetemi doktor (dr. univ.),
1996-ban a mezőgazdasági tudomány kandidátusa fokozatot nyert el.
2004-ben habilitált doktor (dr. habil) fokozatot szerzett.
1973-84. között a Zalai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaságnál dolgozott különböző beosztásokban, műszaki gyakornoktól az üzemvezetőig.

1978-tól 1984-ig az ország legnagyobb erdészeti szaporítóanyag-termelő bázisának tervezésében, kivitelezésében vett részt, majd beüzemelését irányította, később az üzemet három éven át üzemvezetőként vezette. Ezalatt kidolgozta több fafaj komplex nevelési technológiáját, melyeket azóta is sikeresen alkalmaznak az ország számos csemetekertjében. Vezetése alatt felépült az ország első erdészeti szaporítóanyag-termesztési célú hűtőháza, a külföldi tapasztalatok hazai adaptációjával kidolgozta a tárolási technológiát. Részt vett a bükk, tölgyek és egyéb erdészeti magvak hűtőházi tárolása témakörében végzett kísérletekben, melyek eredményeképpen több fafaj teljes technológiája kidolgozásra került. A nagyüzemi csemetenevelés szerves részévé vált növényvédelemi technológiák közül a csemetedőlés, a tölgy lisztharmat elleni védekezés, a gyomirtási technológiák sora kimunkálásának is részese volt.

1984-87 között az Erdészeti Tudományos Intézetben az Erdővédelmi Osztályt irányította. Ez idő alatt az erdőpusztulások okainak vizsgálata volt a fő szakterülete, emellett folytatta a korábbi technológiafejlesztő tevékenységet.
1987-től az Erdészeti és Faipari Egyetemen (majd jogutódainál) először főtitkári beosztásban, majd különböző oktatói besorolásban az erdőművelés, és az erdővédelem szakterületén oktat, jelenleg egyetemi tanárként.

Főbb kutatási szakterületei: erdészeti szaporítóanyag termesztés és ellátás, az erdészeti magok kezelése és tárolása, csemetekerti növényvédelem, erdősítések vegyszeres gyomirtása, környezetkímélő erdészeti növényvédelmi technológiák.
1975. óta szakértő. Eddig 163 szakvéleményt készített az erdészeti szaporítóanyag-termesztés, a csemetekerti növényvédelem, a faanyagvédelem, az erdősítés, a természetvédelmi területeken folyó erdészeti munkák, erdészeti károk felmérése és értékelése, az erdőértékelés, a szennyvíz-elhelyezés területén.

vissza...

Kapcsolat

Nyilvántartó: Kecskeméti Törvényszék: Pk. 60.148/1998/3.
Civil szervezetek bírósági nyilvántartásában: 03-02-0001686
Székhely: 6000 Kecskemét, Külső Szegedi út 47.
e-mail: alfoldierdokert@gmail.com
tel: +36 – 30 -219-7094
tel: +36 – 30 -689-7387
Postacím:
Raisz Árpád (KEFAG Zrt.)
6000 Kecskemét, József A. u. 2.

Kutatói nap

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató