Justin István

erdész technikus

Erdész családban nőtt fel. Édesapja példáját követte, aki Tápiószentmártonban, Szőregpusztán, Felsőpakonyban és Csévharaszton teljesített szolgálatot.

Mintegy négy évtizedes pályája során az erdészeti munkák, a szakma széles skáláját járta végig. Fizikai dolgozóként kezdte, majd levelezőn végezte el Szegeden a Kiss Ferenc Erdészeti Technikumot 1975-ben. A Nagykunsági EFAG-nál és jogutódjainál mindenkor igényes és lelkiismeretes munkát végez napjainkig.

Előbb a Mendei Erdészet Tápiószecsői Fűrésztelepén műszakvezető, majd 1977-től a Csévharaszti Erdészettel történő egyesítés után az új Monori Erdészetnél szakosított erdőművelő kerületvezető erdész. Kerületéhez Felsőpakony állami erdei tartoztak, majd Gyál, Ócsa és Üllő erdei növelték feladatát. Kerületének kiemelt fontosságú része a Fácános Üllő határában. Az Üllői árbócakác anyaállományának kiemelt kezelése, felmérése, kiértékelésében történő szerepvállalása után a szakszerű véghasználat és felújítás eredményeként ismét árbócakác állomány áll méltó utódként. Kerületében két OMMI nemes nyár fajta-összehasonlító kísérlet kivitelezésében, ápolásában és nevelővágásaiban minőségi szakmai munkát végzett.

Az alföldi erdők alig 500 mm csapadékot elérő enyhén humuszos homok talaján alapvetően szükséges a teljes talaj-előkészítés, a gépi erdősítés és az időben történő ápolások technológiai előírásainak szigorú betartatása. 1500 ha-t meghaladó erdősítéseinek túlnyomó többsége pótlást nem igényelt. Kerületének 75%-ában az erdőrészeket egy vágásfordulón át kezelte, 10%-ában már másodszor újítja fel az erdőrészeket. A Monori Erdészet lakott területek szélén igen sok elegyes KST erdősítést végez. Justin István Üllő határában mintegy 39 ha, Felsőpakony határában 23 ha ilyen elegyes - leendő parkerdőt - erdősített, ápol, gondoz ma is.

Kialakult gyakorlata a gépi erdősítés ERTI ültetővel. Homoktalajon makkvetéssel történő erdősítésben vállalt szerepet és kiváló eredményeket tud felmutatni. Költségtakarékos kivitelezés mellett a szükséges kiemelt minőségű ápolást biztosítja.

Kerülete kiemelten ki van téve a falopásnak és a szemétlerakásnak. Ezek megelőzésére sokszor szabadideje rovására is sok időt fordít. Szakmaszeretetére jellemző, hogy jelenleg is kerületében erdészházban él. Életformáját hivatásának rendeli alá.

vissza...

Kapcsolat

Nyilvántartó: Kecskeméti Törvényszék: Pk. 60.148/1998/3.
Civil szervezetek bírósági nyilvántartásában: 03-02-0001686
Székhely: 6000 Kecskemét, Külső Szegedi út 47.
e-mail: alfoldierdokert@gmail.com
tel: +36 – 30 -219-7094
tel: +36 – 30 -689-7387
Postacím:
Raisz Árpád (KEFAG Zrt.)
6000 Kecskemét, József A. u. 2.

Kutatói nap

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató