Nagy Zoltán

erdésztechnikus

A Nyírerdő Zrt. Fehérgyarmati Erdészetének kerületvezető erdésze, 1974. aug. 17. óta áll az állami erdészet szolgálatában.

Az eltelt 36 évből mindet a Beregi síkság erdeiben töltötte, így a tarpai, bockereki ill. legújabban a lónyai erdészkerületben is. Alföldi viszonyok között kiemelkedő nagyságban 1534 ha erdőt kezel.

A BOCKEREK-ERDŐ-t erdészeti, természeti, vadászati és kultúr értékei emelik különlegessé. Szigorúan védett növény- és állatfajok, jégkori reliktumok, többszintes keményfás liget és láperdők alkotják a Nyírerdő egyik leglátogatottabb erdejét, legértékesebb kerületét. Ezeket az értékeket keresik fel mind többen az országból, és határokon túlról is. Az ilyen erényeket felvonultató állományokat csak szakavatott kezekkel lehet és szabad kezelni.

Kollegánk mindig nagy szakértelemmel, igazi erdész szívvel és lelkesedéssel, sikeresen oldotta meg az előtte álló feladatokat. Keze munkáját, hozzáértését az új élettel feltöltött több tíz ha-on megjelenő erdőfelújítások és erdőtelepítések, szakszerűen elvégzett nevelővágások, az erdőben akkumulálódó köbméterek minősége és mennyisége bizonyítják. Mind ehhez az évek folyamán közel 2000 q. KST makkot gyűjtetett, – segítvén a tájazonos erdősítések létrejöttét, – több mint 12 000 fm erdei út, nyiladék meliorációjában, hidak létesítésében, felújításában működött közre.

Erdészember lévén a természet védelme legalább olyan fontos számára, mint a tervszerű fahasználatok elvégzése. A vizes élőhelyek ( Hamvas-tó, Gönte égerláp ) megóvása több mint húsz évvel ezelőtt kezdődött, a Szipa csatornából víz-visszatáplálással, amely mai nevén Bereg-Interreg címen, komplex árvízvédelmi-vízgazdálkodási-ártérrevitalizációs-természetvédelmi projectbe épült be.

Itt található a Bockereki Erdőrezervátum, az ország erdőrezervátumainak egyik 216 ha-os egysége is, mely kutatási ill. okulási területe a természetes módon működő, megújuló keményfás ligeterdők, láperdők szerkezetét megismerni kívánó szakembereknek.

A 2002-ben nemcsak Nyírerdős, de országos szinten is az elsők között a Bockerek erdőben indult, – kísérleti szinten, – a folyamatos erdőborítást biztosító készletgondozó erdőgazdálkodásra való áttérés tőmelletti kidolgozása, tapasztalatok gyűjtése, melyek tudományos szintű feldolgozása napjainkban is folyik. Napjainkra a biztató eredmények országos bemutató helyszíneivé váltak, az erdészet gazdálkodásának pedig teljes szemléletváltását indította el.

Aktívan közreműködött a Nyírerdő Zrt. kiadásában 2008-ban megjelentetett Bockerek-erdő c. könyv, ill. az ugyanilyen címmel elkészített film létrejöttében.

Kerületében több kiemelkedő erdészeti, természetvédelmi, mikológiai, kultúr és egyéb rendezvény került lebonyolításra, melyek szakmai és logisztikai biztosításában jelentős részt vállalt. A teljesség igénye nélkül: OEE vándorgyűlés, OEE szakosztály rendezvények, KvvM természetvédelmi őrök országos nap, EU Erdők Napja, Bockerek nap, Pro Silva bemutatók, Erdőrendezői nap, NYME erdőmérnöki kar tanulmányutak bemutatói.

Elődjétől átvéve folyamatosan és hűségesen gondozza a Bockerek-erdő mélyén található, – országosan is ritkaságnak számító – örök álmukat alvó erdészelődök sírjait.

A rábízott állományok kezelésével, az alföldi erdők kevésbé ismert viszonyai között is, az ország erdeinek gyarapodását szolgálta, szolgálja.

Szakmai felkészültsége, – az erdőhöz, kollegáihoz, környezetében élőkhöz való viszonya – kifogástalan, vendégszeretete példaértékű.

vissza...

Kapcsolat

Nyilvántartó: Kecskeméti Törvényszék: Pk. 60.148/1998/3.
Civil szervezetek bírósági nyilvántartásában: 03-02-0001686
Székhely: 6000 Kecskemét, Külső Szegedi út 47.
e-mail: alfoldierdokert@gmail.com
tel: +36 – 30 -219-7094
tel: +36 – 30 -689-7387
Postacím:
Raisz Árpád (KEFAG Zrt.)
6000 Kecskemét, József A. u. 2.

Kutatói nap

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató