Forgács László

erdőmérnök

Forgács László 1952. június 20-án Budapesten született.

Már az általános iskola 2. osztályában elhatározta, erdőmérnök lesz.
Ehhez igazodva a Martos Flóra Gimnázium biológia-kémia szakára jelentkezett és nyert felvételt. Gimnáziumi évei során lett szorgos természetjáró, valamint a fővárosi Állat és Növénykert szakköröse. Az országos biológia középiskolai tanulmányi versenyen elért eredménye az Erdészeti- és Faipari Egyetem Erdőmérnöki karára irányította figyelmét. Erdővédelemből diplomázott, de szakmai pályáját a Vértesi EFAG Műszaki Erdészeténél kezdte, mint mélyépítési műszaki vezető.
1978-ban a vállalaton belüli átszervezés okán a Központ Kereskedelmi Osztályára került, ahol a fafeldolgozási területet felügyelte. A Gazdaság támogatásával 1978 és 1981 között levelező tagozaton Faiparai Üzemmérnöki Oklevelet szerzett.
1981-85 között a VEFAG Sikárosi Fűrészüzemben volt termelési és értékesítési műszaki vezető. Azóta meggyőződése, hogy a fűrészipar inkább tartozik az erdőmérnöki területhez, mint a bútoriparral és lap-lemez gyártással egy kategóriába. Elve, hogy az erdőgazdálkodás célja az, hogy legjobb szakmai tudásunk szerint javakat sajátítsunk el a természetből különféle emberi célokra.
1986 elején az akkor még létező Fűrész Lemez- és Hordóipari Vállalathoz került, mint alapanyag ellátási osztályvezető. A furnérgyártási, fűrészipari, hordógyártási és ládagyártási tevékenység összességében százezres nagyságrendű alapanyagának beszerzése, átvétele nagyon komoly szakmai ismeretanyagot adott számára. Időközben az ország erdőterületével is megismerkedhetett és a mai napig tisztában van a zalai, somogyi, balatonfelvidéki, mecseki és a hegyvidéki valamint az alföldi erdők sajátosságaival.
A nagyvállalatok rendszerváltás utáni szétesése a Fűrész - Lemez - Hordóipart sem kímélte, így 1990 után vállalkozóként igyekezett kamatoztatni ismereteit.
1994-ben az ERDÉRT Vállalat pályázatot írt ki a Faházgyártó Kft-je vezetésére, melyet sikeresen megnyert. Ebben az időszakban kapcsolódott be az Egyetem munkájába, meghívott elődadóként erdészeti és faipari kereskedelem tárgykörben tartott előadásokat.
1999-ben a Környezetvédelmi Minisztérium háttérintézményénél lett a Természetvédelmi Intézet Igazgatója.
2002 óta vezeti a Nyírerdő Rt. majd Zrt. Nyírbátori Fafeldolgozó Üzemét. Az elmúlt évtizedben közel 135.000 m 3 gömbanyag került feldolgozásra az üzemben, aminek túlnyomó többsége Hajdu-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származik.
2005-ben a FAGOSZ Fűrészipari Tagozatának elnökévé választották.
Az elmúlt tíz év alatt magas szakmai színvonalat alakított ki, termékeik elismertek. A gazdasági válság előtt nagy igény mutatkozott az egzóta fafajok kiváltására alkalmas gőzölt akác termékek iránt, melyet a beépített, Európában egyedülálló kapacitású gőzölő autoklávval állítanak elő. Az itt szerzett tapasztalatok az üzem szakmai gárdáját az országban az akác gőzölés területén a legfelkészültebbé teszik. Erdészeti hitvallása továbbra is az erdővagyon feldolgozott formában történő hasznosítása, munkát adva a térségben élő embereknek.

vissza...

Kapcsolat

Nyilvántartó: Kecskeméti Törvényszék: Pk. 60.148/1998/3.
Civil szervezetek bírósági nyilvántartásában: 03-02-0001686
Székhely: 6000 Kecskemét, Külső Szegedi út 47.
e-mail: alfoldierdokert@gmail.com
tel: +36 – 30 -219-7094
tel: +36 – 30 -689-7387
Postacím:
Raisz Árpád (KEFAG Zrt.)
6000 Kecskemét, József A. u. 2.

Kutatói nap

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató