Horváth Ernő

Horváth Ernő tanári diplomáját biológia mg-i ismeretek szakon 1977-ben szerezte meg.
1977-től Tiszapüspökiben dolgozott először biológia tanárként, amely lehetővé tette számára, hogy természetkutató szakkört szervezzen a helyi diákoknak. A szakkörnek két iránya volt. Az egyik csapat a baráti kör, mely azt a célt tűzte ki célul, hogy minden gyerekkel megszeretesse a természetet és tegyen is érte. A másik csapatba azok a gyerekek tartoztak, akik kutatómunkát folytattak és az érdeklődésüknek, tehetségüknek megfelelő szakmai támogatást kaptak. A szakköri foglakozások témája a Tisza menti ligeterdők növény és állatvilága volt.
1986-ban a Környezetvédelmi minisztérium munkásságát az "Emberi környezetért" díjjal ismerte el.
Később Tiszapüspöki ÁMK, igazgatója lett. Feladata az ÁMK intézményeinek irányítása, a szakiránynak megfelelő tanítás, megyei biológiai szaktanácsadó, valamint folytatta a szakköri tevékenységet, és 1993-ban létrehozta az Ördögszekér Oktató Központot, amelynek vezetője lett, és amely a mai napig is működik. Az oktató központban létrehozott egy szakmailag jól működő csapatot, amely ma már önállóan tevékenykedik.
Oktatóközpontos tevékenységéhez tartozik, hogy társszerzőként közreműködött a "Kerek-tó világa" című multimédiás CD, mint erdei iskolai oktatói segédanyag létrehozásában.
2000-ben a Nefag Zrt. Szolnoki Erdészetéhez tartozó Erdei Művelődési Ház vezetője, ahol erdészeti erdei iskolát és óvodát hozott létre. Itt lehetősége nyílt megvalósítani álmát, melynek alapja a környezeti nevelés - erdészet-erdőpedagógia lehetőségeinek keresése, módszertanilag hogyan lehet feltárni az erdőt és a benne folyó munkákat. Környezeti nevelésének alapját a táj-ember-település szemléletmód alkalmazása adta.
Az Erdei Művelődési Ház kereteiben számos nemzetközi szemináriumot, tanári továbbképzést szervezett, folytatta a szakköri munkát, melynek célja a tehetséggondozás. 2010-ben egy Norvég pályázat lehetővé tette, hogy nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek és a civil szervezetek is szorosabb kapcsolatba kerüljenek az erdész szakmával, az erdész társadalommal.
Vezetői munkájának eredményeként 2010-ben az Erdei Művelődési Ház Erdészeti Erdei Iskolája megszerezte a "Minősített Erdészeti Erdei Iskola" címet, mely számos új lehetőséget teremtett.

vissza...

Kapcsolat

Nyilvántartó: Kecskeméti Törvényszék: Pk. 60.148/1998/3.
Civil szervezetek bírósági nyilvántartásában: 03-02-0001686
Székhely: 6000 Kecskemét, Külső Szegedi út 47.
e-mail: alfoldierdokert@gmail.com
tel: +36 – 30 -219-7094
tel: +36 – 30 -689-7387
Postacím:
Raisz Árpád (KEFAG Zrt.)
6000 Kecskemét, József A. u. 2.

Kutatói nap

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató