Fekete György Béla

okleveles erdőmérnök, erdészeti igazgató

Fekete György Béla 1953. április 16-án született Bácsalmáson.

A természet nagyfokú szeretete és az általa mélyen tisztelt biológia tanára ösztönzésére jutott el Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Karára, ahol 1977-ben erdőmérnöki diplomát szerzett.
A végzést követően a Felsőtiszai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság Guth-i Erdészetéhez nyert felvételt, mint gépesítési műszaki vezető. Már az első napokban nagy kihívásnak kellett eleget tennie, hiszen ekkor rendezték meg Guth-on az Országos Erdészeti Vándorgyűlést. Csak néhány nap állt rendelkezésükre, hogy az Európában először bemutatkozó TIMBERJACK döntő rakásoló gépsort termelés közben bemutassák. Későbbiekben feladata volt a gépsor technológiájának kidolgozása, működtetése és a költségek racionalizálása alföldi viszonyok között, valamint a már akkor sikeresen alkalmazott hosszúfás fakitermelési rendszerhez kapcsolása. Fahasználati műszaki vezetőként tovább tökéletesítette a rendszert, új, korszerű darus szállító járműveket is beállítva. Irányítása mellett a Gúth-i Erdészet sikeresen vett részt az akkor kiemelten kezelt bányászati programokban a sajátos, egyedi technológiájuknak is köszönhetően. Fahasználati ágazatvezetői kinevezése együtt járt a fagyártmány üzem felügyeletével is. A térség meghatározó keménylomb feldolgozójaként irányítása mellett többek között létrehoztak egy hordóüzemet is. A leghíresebb francia konyakok érlelődtek az alföldi tölgyesek dongáiból készült hordókban. Közben, 1982-ban az Erdészeti és Faipari Egyetemen „erdészeti technológus” szakmérnöki diplomát szerzett.
1986-ban igazgatói kinevezést kapott a Hajdúhadházi Erdészethez. Itt a megfelelő és szükségszerű személycseréknek köszönhetően egy olyan kollektívát alakított ki, amely mindig akkor volt a legsikeresebb, amikor új és sokszor váratlan kihívásoknak kellett megfelelni. Ilyen volt pl. a fagyártmány termelés profilváltása exportorientált termelésre.
Úttörő szerepet vállalt a fűrészelt és hasított akác szőlőkaró francia piacra juttatásában. Sikereit mutatja, hogy faipari vállalkozásokat integrálva az erdészet 2005-ben már 104 kamiont exportált. A „nyírség aranya”-ból, az akácból az export árúalaphoz három megyéből vásárolt fel választékokat, illetve lábon erdőt, amelynek mennyisége sokszor az éves fakitermelési tervük felét is meghaladta. Az általa irányított egység a rendszerváltás időszakában meghatározó piaci és szakmai műhellyé tudott válni a térség négy erdőgazdálkodó egysége között. A Hajdúhadházi Erdészetnél eltöltött 20 évet a stabil, egyre javuló mutatójú gazdálkodás jellemezte.
Az elért és elismert eredményeknek köszönhetően sikeresen pályázott 2006-ban a műszaki vezérigazgató helyettesi munkakörre, melyet 2010. augusztus 2-ig töltött be.
Ebben az időszakban többek között:
- részt vett az Országos Erdőtelepítési Programokban, Előkészítette, majd szakmailag felügyelt több mint 500 ha erdőtelepítést,
- több száz hektár természeti kárt szenvedett erdőterület sikeres felszámolását irányította,
- az alföldi kocsányos tölgy erdőállományok természetes úton történő felújításának kísérleti programját segítette,
- az Erdészeti Tudományos Intézet fajtanemesítési kísérletét támogatta a Hajdúhadházi és Debreceni Erdészetnél,
- az észak-alföld természeti és erdőgazdálkodási értékeit bemutató szakkönyvek életre hívását segítette, megalkotásukhoz szakmai segítséget nyújtott,
- szakmailag koordinálta évente több száz fő közmunkaprogramba történő foglalkoztatását és a programok sikeres végrehajtását,
- szervezte, felügyelte a Nyírerdő Zrt-n belüli fafeldolgozás logisztikai rendszerének nagyarányú fejlesztését,
- elősegítette az erdei iskolák megépítését, részt vett a foglalkozások megindításának szakmai előkészítésében,
- szervezte a továbbképzést szolgáló „Nyírerdő Akadémiát”,
- Alföldi Erdők és más szervezetek szakmai rendezvényén rendszeresen és aktívan részt vett.
2010. augusztus 2-vel áthelyezik erdészeti igazgatói munkakörbe a Debreceni Erdészethez. Itteni tevékenységét az erdővagyon tartamos kezelése, védelme, gyarapítása és a fenntartható fejlődés biztosítása jellemzi. Különös figyelmet fordít a védett és NATURA 2000-es területeken lévő erdőkkel kapcsolatos kezelési feladatok ellátására, illetve a vadállomány és az erdő biológiai egyensúlyának fenntartására, javítására.
Aktív szerepet vállal a táj- és vidékfejlesztésben, a környezetvédelemben és a környezettudatos magatartásra nevelésben. Kezdeményezi és segíti a közjóléti beruházások megvalósítását (Tájház, kilátók felújítása, illetve új megépítése, szabadtéri pihenőhelyek megépítése).

vissza...

Kapcsolat

Nyilvántartó: Kecskeméti Törvényszék: Pk. 60.148/1998/3.
Civil szervezetek bírósági nyilvántartásában: 03-02-0001686
Székhely: 6000 Kecskemét, Külső Szegedi út 47.
e-mail: alfoldierdokert@gmail.com
tel: +36 – 30 -219-7094
tel: +36 – 30 -689-7387
Postacím:
Raisz Árpád (KEFAG Zrt.)
6000 Kecskemét, József A. u. 2.

Kutatói nap

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató