Dr. Kucsara Mihály

erdőmérnök,
nyugalmazott egyetemi docens

Dr. Kucsara MihályJavaslattevő tagszervezet: Soproni Egyetem

Erdőmérnöki oklevelének megszerzését követően 1976-ban a Gyulaji Állami Erdő- és Vadgazdaságnál műszaki vezetőként kezdte pályafutását. 1976-83 között a Győr-Sopron Megyei Tanács körzeti útfelügyelője. 1983-ban az Erdészeti és Faipari Egyetemen tudományos segédmunkatársként helyezkedett el. Tanszéki tevékenysége az első években kifejezetten kutatási jellegű volt. Részt vett az erdészeti vízgazdálkodási kutatások elindításában, s jelentős szerepe van azok kiterjesztésében, a soproni erdészeti hidrológiai kutatóhely kialakításában. Kollégánk az erdőmérnöki, a környezetmérnöki, a vadgazda mérnöki és a természetvédelmi mérnöki szakos hallgatókat oktatta különféle víztani ismeretekre. Egyebek mellett a vízgazdálkodás, a hidrológia és a víztani értékek című tárgyak előadásait és gyakorlatait tartotta. Említésre méltó még, hogy részt vett az Erdőmérnöki Kar szakmérnöki szakjai vizes tárgyainak oktatási munkájában, valamint a csíkszeredai távoktatási programban.
Fő kutatási témája „az erdő vízháztartása”, az ezzel kapcsolatos ökológiai és műszaki összefüggések feltárása, számszerűsítése, a folyamatok modellezése. A témakör egyik részterületével, az intercepcióval foglalkozik az 1996-ban készített egyetemi doktori értekezése. Másik fontos résztémaköre a csapadék-lefolyás kapcsolat vizsgálata erdővel borított kisvízgyűjtőkön. Külön kell említeni az alkalmazott kutatásnak minősülő műszaki fejlesztési és tervezési munkákat (erdészeti utak, átereszek, gázlók, kishidak, víztározók, mérőműtárgyak és forrásfoglalások tervezése). 1997.-ben tudományos tevékenysége alapján a Soproni Egyetem Doktori Tanácsa az erdészeti tudományágban PhD fokozatban részesítette. Nyugdíjazásáig a Nyugat-Magyarországi Egyetem Geomatikai, Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Intézetében egyetemi docensként dolgozott. Több mint egy évtizeden keresztül vezette a Vízgazdálkodás Tanszéket.
Alapító tagja és sokáig elnöke volt az OEE Erdészeti Vízgazdálkodási Szakosztályának. Ehhez kapcsolódóan számos szakmai program szervezésében vett részt az alföldi erdőkkel kapcsolatos vízgazdálkodási problémákat illetően is. Ezen témák közül néhány a teljesség igénye nélkül: A homokhátság vízgazdálkodási problémái, a hátsági erdők vonatkozásában; A Vásárhelyi-terv kapcsán létesített tározók és az ottani erdők szerepe. A gemenci erdők vízgazdálkodási szerepe és folyótól való függése.
A Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Soproni Területi Szervezetében az erdészeti hidrológia szakterületét képviselte a vezetőség tagjaként több évtizeden keresztül. Dr. Kucsara Mihály az MHT rendezvényein is gyakran vállalta előadások, részelőadások megtartását, szakmai bemutatók szervezését az erdészeti hidrológia tématerületén.
Tevékenységei közül külön kiemelendő a nemzetközi elismertségű és Magyarországon sajnos mára szinte egyedülálló Hidegvíz-völgyi Erdészeti Hidrológiai Kutatóhelyen (kísérleti vízgyűjtő) végzett, több mint 20-éves, lelkes vezető kutatói megbízatása.
A közelmúltban végzett egyik komoly szakmai munkája az OEE Szaktudás Füzetek 3. számának, az „Erdő és Víz, Erdészeti Vízgazdálkodás” című kiadványnak a szerkesztése. A kiadvánnyal a korszerű vizes ismeretek közérhető formában történő továbbadása történt meg az erdész szakmában dolgozók számára nemcsak a vízkörforgalom elméleti ismertetését illetően, hanem a gyakorlati szakember számára jól hasznosítható esettanulmányok formájában is.
Dr. Kucsara Mihálynak köszönhető, hogy az elmúlt évtizedekben a Soproni Alma Materben képzett erdőmérnökök olyan szintű vizes ismeretekkel rendelkeznek, amellyel az erdész szakma és a vízzel foglalkozó egyéb tudományágak egymást jól kiegészítve, közösen végezhetik a hidrológiával és vízgazdálkodással kapcsolatos szakmai munkát, a tudományos ismeretterjesztést és a tájékoztatást.

vissza...

Kapcsolat

Nyilvántartó: Kecskeméti Törvényszék: Pk. 60.148/1998/3.
Civil szervezetek bírósági nyilvántartásában: 03-02-0001686
Székhely: 6000 Kecskemét, Külső Szegedi út 47.
e-mail: alfoldierdokert@gmail.com
tel: +36 – 30 -219-7094
tel: +36 – 30 -689-7387
Postacím:
Raisz Árpád (KEFAG Zrt.)
6000 Kecskemét, József A. u. 2.

Kutatói nap

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató