Marozsán Zoltán

MarozsanZoltanMarozsán Zoltán 1966.04.27.-én született Nyíregyházán. Az általános iskolát Nyíregyházán és Budapesten végezte, majd Szegedre jelentkezett a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskolába. Az érettségi után, 1984-ben a DEFAG Ásotthalmi Erdészeténél kezdett dolgozni, rakodókezelő erdészként. 1986-ban a katonaság mellett fafeldolgozó technikusi oklevelet szerzett, szintén Szegeden. 1991 márciusától a Bedő Albert Erdészeti Szakmunkásképző Intézet szakoktatója lett. Tanulmányait a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Tanárképző Intézetében folytatta munka mellett, 1996-ban műszaki szakoktatói oklevelet szerzett, majd erre építve 2012-ben a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógus Képző karán okleveles technikatanár lett.
Szakmájának minden területén igyekszik pontosan végezni munkáját. Az iskolában oktatói tevékenysége mellett osztályfőnöki feladatokat is ellát. Az erdőszeretetét minden generációnak igyekszik átadni. Sajátos humorával színesíteni óráit. Pedagógiai érzékére utal, hogy az iskolába látogató csoportok az óvodásoktól a nyugdíjasokig mindig élvezettel hallgatják előadásait. Számos túrát vezet az ásotthalmi általános iskola felkérésére, valamint szeged környéki iskolák, óvodák kiránduló csoportjaival is rendszeresen tanulmányozza az alföldi erdőket. Az ásotthalmi erdők, főleg a Tanulmányi erdő állat-, növény- és gombavilágának folyamatos kutatásával is igyekszik saját szakmai fejlődését biztosítani, valamint továbbképzéseken vesz részt, hogy minél frissebb információkhoz jusson szakmájában, melyet beépíthet az oktatásba. Kutatómunkájának értékes eredménye, hogy valódi ritkaságokat talált a homoki erdőben. Ilyenek pl. a komlógyertyán, a bugaci nőszőfű, piros madársisak, pókbangó, ibolya gyöngyházlepke, májgomba, pecsétviaszgomba. Összességében több, mint 250 növényfajt, 150 lepkefajt, 100 gombafajt határozott meg. A kutatásairól fotókat is készít, melyeket rendszeresen beépít digitális tananyagokba, valamint szakmai lapokban is publikál. A fotókból többször is vándorkiállítást állított össze, melyek a mai napig megtekinthetők Szeged környéki településeken, de Hetényegyházán a Vackorvárban is megtekinthető volt, a „Mi erdőnk bűbájos lakói” címmel.
Szakmai alapítványokkal együtt dolgozik, tanfolyamok szervezésében, lebonyolításában tevékenyen részt vesz. Kutatómunkájának eredményeit kiadványokban közzéteszi.
Az alföldi erdőgazdaságokkal és a térségben dolgozó fakitermelőkkel együttműködve évek óta szervez regionális fakitermelő versenyeket, melyekről a csapatok az országos döntőbe kerülhetnek.
Rendészeti feladatokat ellátó jogosult erdészeti szakszemélyzetként magánerdőtulajdonosoknak segít a szakmai irányításban.
Kiemelkedő pedagógiai tevékenysége, az alföldi erdőkért végzett elhivatott munkájáért javaslom az Alföldi Erdőkért Emlékérem kitüntetésre.

vissza...

Kapcsolat

Nyilvántartó: Kecskeméti Törvényszék: Pk. 60.148/1998/3.
Civil szervezetek bírósági nyilvántartásában: 03-02-0001686
Székhely: 6000 Kecskemét, Külső Szegedi út 47.
e-mail: alfoldierdokert@gmail.com
tel: +36 – 30 -219-7094
tel: +36 – 30 -689-7387
Postacím:
Raisz Árpád (KEFAG Zrt.)
6000 Kecskemét, József A. u. 2.

Kutatói nap

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató