Dr. Korda Márton

természetvédelmi mérnök, erdőmérnök
egyetemi adjunktus

Dr. Korda MártonJavaslattevő tagszervezet: Soproni Egyetem

Dr. Korda Márton 1983. augusztus 20-án Budapesten született. Az általános iskolát, illetve a gimnáziumot is ott végezte. Már középiskolai tanulmányai alatt is foglalkoztatta a természetvédelem ügye, önkéntesként számos természetvédelmi eseményen vett részt. Felsőfokú tanulmányait a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán 2003-ban kezdte Természetvédelmi mérnöki szakon. Már hallgatóként elkezdett dolgozni a Növénytani Tanszéken. Eleinte demonstrátorként, a diploma megszerzése után tanársegédként. 2020-ban védte meg doktori disszertációját és ugyanebben az évben szerezte meg erdőmérnöki oklevelét is. Jelenleg a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának Környezet- és Természetvédelmi Intézetében dolgozik adjunktusként. Oktatási tevékenysége során növénytani és természetvédelmi témájú tantárgyakat oktat. Kutatásai során inváziós növényfajokkal, védett értékekkel és élőhelyek kezelésével foglalkozik.
Szakmai érdeklődése hamar a növénytanra irányult. Tanára, Vidéki Róbert ezt felismerve már hallgatóként számos terepi munkára magával vitte. Ekkor került először komolyabb kapcsolatba az alföldi erdőkkel, nevezetesen a Beregi-síkon elterülő Bockerek-erdővel. Az itteni terepi munkák eredményeként az erdőről megjelent kötet elkészítésében társszerzőként vett részt. Hasonló kutatások vezettek a Baktai-erdőről és a Sóstói-erdőről készült könyvek megjelenéséhez, melyek elkészítésében ugyancsak közreműködött.
Erdőkkel kapcsolatos szakmai tevékenysége során mindig a természetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő gazdálkodási, illetve kezelési lehetőségeket preferálja, és ezek alkalmazása mellett érvel.
A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatósággal közel egy évtizede működik együtt – dr. Bartha Dénessel közösen – dél-tiszántúli erdők természetvédelmi kezelésével kapcsolatos kérdésekben. Kísérleteik során hullámtéri erdők hosszú távú fenntartásának és szerkezeti, illetve faji változatosságuk kialakításának lehetőségeit vizsgálják. Eredményeikre alapozva az Igazgatóság ma már számos erdőrészletben megkezdte a természetvédelmi erdőkezelést. Foglalkoznak szikes pusztai környezetben telepített erdők diverzitásnövelésének lehetőségeivel és hullámtéri környezetben zajló szukcessziós jelenségek monitorozásával is. Az Igazgatóság működési területén található Natura 2000 területek erdeinek felmérését, ökológiai szempontú értékelését évek óta végzi. A munka során a természeti értékek megőrzését lehetővé tevő gazdálkodási lehetőségekre is javaslatot tesz. Hasonló feladatokban vett részt a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából, ahol homoki termőhelyeken álló erdők természetvédelmi szempontú vizsgálatát végezte kollégáival.
Alföldi erdőkkel kapcsolatos kutatási eredményeit publikációkban, konferenciákon, illetve szakmai rendezvényeken teszi közzé. Bízik benne, hogy az alföldi erdőkkel kapcsolatos eredményei segítenek e különleges természeti értékek állapotának javításában, illetve megőrzésében.

vissza...

Kapcsolat

Nyilvántartó: Kecskeméti Törvényszék: Pk. 60.148/1998/3.
Civil szervezetek bírósági nyilvántartásában: 03-02-0001686
Székhely: 6000 Kecskemét, Külső Szegedi út 47.
e-mail: alfoldierdokert@gmail.com
tel: +36 – 30 -219-7094
tel: +36 – 30 -689-7387
Postacím:
Raisz Árpád (KEFAG Zrt.)
6000 Kecskemét, József A. u. 2.

Kutatói nap

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató